Kubbe från Damaskus

Serverar: 4 portioner

Tid: 2 timmar

Rätten kan med fördel förbakas i ugnen i ca 5 minuter och förvaras i frysen och användas senare, eller användas som en annan rätt med namn Kubbe Labanieh, dvs. Kubbe med yoghurt blandning,

Ingredienser

  • Degen
  • 350 g mager lamm- eller nötfärs
  • 350 g fin bulgur, blötläggs i ca 1 timme
  • 1 finhackad medelstor gul lök
  • 1½ tsk salt
  • 1 tsk 7 sortskrydda
  • 1/4 tsk vitpeppar
  • 1/4 tsk torkad mynta
  • 1 dl vatten till att blöta händerna när man formar kubbe
  • Fyllning
  • 1 finhackad stor gul lök
  • 300 g lamm- eller nötkött finhackad OBS ej malen
  • Ca 2 msk olivolja till stekning
  • 1 tsk 7 sortskrydda
  • ½ tsk kardemumma finmalen
  • 1/4 tsk kanel
  • ½ tsk svartpeppar
  • 1 msk summac
  • Salt efter smak
  • 1 dl blandade mandel/pinjenötter
  • Instruktioner

    1. Degen: Börja med degen genom att blanda samtliga ingredienser,och kör degen i köttkvarn två gånger, smaka av med lite salt och kryddor om det behövs. Degen skall vara formbar. Ta ut ca 30g och forma till en bulle. Ställ åt sidan under våt handduk.
    2. Fyllning: Blanda alla ingredienser förutom löken. Stek löken mjuk utan att den får färg i lite olivolja och ta upp. Stek nötter i samma olja, ta upp och ställ åt sidan. Stek färsen färdig häll i kryddorna, blanda i löken och nötterna. Låt fyllningen kallna. Forma degen (bulle) till liknande amerikansk boll och fyll i med ca ½ msk färsblandning. Förslut degen och forma till ovan nämnd form. Stek kubbe gyllenbruna i matolja. Serveras i hop med blandning av yoghurt och riven, skalad gurka och sallad.
    3. Vid pennan Saleh Sakhnini Damaskus

    Liknande recept

    10 min
    80-90
    5
    1 h 30 min
    60-70
    3

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben