Kunefe - Turkisk dessert med spunnen filodeg

Serverar: 16 portioner

En läcker och inte så mastig turkisk efterrätt som kan göras med spunnen filodeg eller filodegsplattor.

Ingredienser

  • 500 g kadayif (spunnen filodeg) eller vanlig filodeg
  • 200 g smör eller 100 g om vanlig filodeg används
  • 250 g mozzarellaost
  • 250 g ricottaost
  • Sockerlag
  • 6 dl socker
  • 6 dl vatten
  • 3/4 dl pressad citron
  • Tillbehör
  • Vaniljglass
  • 2 dl grovhackade valnötter
  • Instruktioner

    1. Sockerlag: Rör ihop socker och vatten i en kastrull och låt koka utan lock i ca 5 minuter. Ta kastrullen från värmen och häll i citronsaften. Låt kallna.
    2. Sätt ugnen på 225 grader.
    3. Lägg den spunna filodegen på en plåt eller bricka och dra isär den i tunna trådar. Smält smöret och häll över den spunna degen. Arbeta in smöret med händerna. Om vanlig filodeg används klipps arken så att de passar portionsformar som mäter ca 12 cm i diameter. Pensla med smör.
    4. Grovriv mozzarellan och blanda med ricottaosten. Används vanlig filodeg så ta endast ricottaost, då degen är så tunn. Lägg ett lager spunnen filodeg, alternativt 3-4 ark vanlig filodeg, i runda portionsformar. Platta till med baksidan av en sked.
    5. Fördela lite av ostblandningen och lägg på ett lager spunnen filodeg eller 3-4 ark vanlig filodeg och tryck hårt med en sked. Grädda mitt i ugnen i 12-15 minuter, tills degen får en gyllenbrun färg.
    6. Skeda direkt över sockerlagen och servera med vaniljglass och hackade valnötter.

    Liknande recept

    4.4
    20 min
    4
    11

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben