Kyckling Szechuan

Serverar: 4 portioner

Tid: 30 minuter

Ett recept som jag fick vid en matlagningskurs anordnad av en Thailändsk restaurangägare. Fantastiskt god rätt som jag aldrig får nog av!

Ingredienser

  • 350 g kycklingfilé (ca 2 filéer)
  • 1 burk vattenkastanjer, skivade 227 g
  • 1 liten grön paprika
  • 1 liten röd paprika
  • 1 liten morot
  • 1-2 stjälkar bladselleri
  • 1 gul lök
  • 3 pressade vitlöksklyftor
  • 1-2 msk chilibeansås (LeeKumKee) Kan bytas ut mot Sambal oelek
  • ½ tsk salt
  • ½ tsk glutamat eller 1/2 grönsaksbuljongtärning
  • 1 tsk strösocker
  • 1 dl cashewnötter
  • Marinad
  • ½ tsk salt
  • ½ msk Japansk soja (inte Kinesisk, den är mycket mörkare)
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 tsk potatismjöl
  • 1 tsk vatten
  • 1-2 tsk matolja
  • Instruktioner

    1. Börja med att skära kycklingfiléerna i 1-2 cm stora bitar.
    2. Marinad: Lägg kycklingbitarna i en skål och salta (ca ½ tsk) Häll över ½ msk Japansk soja och till sist 1 kryddmått vitpeppar. Rör om köttbitarna. Därefter så pudrar du på potatismjölet och rör om igen. Häll på vatten och sist matolja. Det är viktigt att göra detta i rätt ordning annars fungerar inte marinaden som det är tänkt. Potatismjölet gör att köttet blir mört! Låt kycklingen stå och marinera medan du skär grönsakerna.
    3. Skär paprikorna i ganska grova bitar. Även löken och bladsellerin ska skäras grovt.
    4. Moroten skalas, skivas i slantar sedan i små fyrkanter och läggs i en liten skål och häll vatten så det täcker morotsbitarna. Sedan kokar du dem på full effekt i mikron i 2 minuter.
    5. När du hackat alla grönsaker så hettar du upp en wokpanna på spisen, högsta effekt och häll o lite olja. Håll handen ovanför och känn när det känns hett då är det färdigt att börja woka. Börja med köttet. Fortsätt på hög värme men rör om hela tiden. När köttet fått färg så häller du det på en tallrik. Häll på nytt i lite olja och fräs grönsakerna på samma sätt. När de är upphettade häller du tillbaka köttet. Tillsätter Chilibean sås/Sambal oelek, pressa i vitlöken, salta, sockra, smula i buljongen/glutamat och rör om.
    6. Sist brukar jag reda av med 1 tsk potatismjöl och 1/2 dl vatten. Smaka, salta om det behövs. Klart att servera!
    7. Häll över rätten på ett serveringsfat, gärna uppvärmt så håller sig maten varm. Strö över cashewnötter. Severa med Jasminris och extra cashewnötter.
    8. Smaklig måltid!

    Liknande recept

    Kommentarer (6)

    ZlaVeres 17 mars 2009

    sechuan kyckling

    Annut 29 april 2009

    oj vad gott detta var, Kommer ätas fler gånger här hemma.

    asma 19 maj 2009

    Detta blev, av hela familjen, en omtyckt middag idag. Högsta betyg från mig.

    bikbok 8 mars 2011

    Tack för flera fina recept :) Denna låter väldigt god. /bikbok

    Gold1e 11 augusti 2011

    Supergott! Rekommenderas verkligen!

    Magnus Rundkvist 7 januari 2021

    Varför måste man skära moroten i fyrkanter?

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben