Kycklinggratäng med gorgonzola och shiitakesvamp

Serverar: 4 portioner

En härlig lättlagad rätt som går bra att förbereda fram till gratineringen.

Ingredienser

  • 4 kycklingfiléer ca 500 g
  • Till koket
  • 1 morot
  • 1 liten purjolök
  • 1½ l vatten
  • 3 vitlökslyftor
  • 2 lagerblad
  • 6 hela nejlikor
  • 6 vitpepparkorn
  • 500 g fryst bladspenat
  • 1 gul lök , hackad
  • ca 200 g shiitakesvamp
  • Salt
  • Peppar
  • Riven muskot
  • Sås
  • 1 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • Ca 3 dl av buljongen från koket
  • 3 dl grädde
  • 75-100 g gorgonzola
  • 1 dl grovhackade valnötter
  • Salt
  • Peppar
  • Instruktioner

    1. Skär moroten och purjolöken i bitar. Lägg dem i vatten tillsammans med vitlök och kryddor. Koka upp och sjud ett par min. Lägg i kycklingfiléerna och sjud sakta i ca 20 min tills de är helt genomkokta. Ta upp filéerna. Sila buljongen och låt den koka ihop tills ca 3 dl.
    2. Såsen: Fräs smöret tillsammans med mjölet, vispa ner buljongen, grädden och smula i osten. Tillsätt nötterna och smaka av. Koka till en lagom gratängsås.
    3. Tina och hacka spenaten grovt. Fräs den med löken tiills vattnet kokat in. Fräs även svampen. Krydda. Smörj en gratängform och bred ut spenaten i botten. Dela fycklingfiléerna på längden och lägg dem ovanpå, strööver svampenoch häll på såsen. ( Hit kan man förbereda ). Grattinera i 225 gr tills ytan fått fin färg. Tiden beror på om rättrn är kall eller nygjord. Servera genastmed pasta eller kokt potatis.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben