Lammdolmar i tomatsås

Serverar: 4 portioner

Tid: 45 minuter

En enkel men smakrik variant på kåldolmar, lagad med salladskål och lammfärs är helgens middagstips. En lockande doft sprider sig när dolmarna puttrar i vin- och tomatbuljong i ugnen.

Ingredienser

  • Ca 350 g lammfärs
  • 1 dl kokt bulgur, gärna fullkorn
  • 1/2 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk röd currypasta
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 krm svartpeppar
  • 1 huvud salladskål
  • Ca 10 lite större blad
  • Tomatbuljong
  • 2 dl vatten eller 1 dl +1 dl rött vin
  • 1/2 tärning köttbuljong
  • 1 msk tomatpuré
  • Matyoghurt till servering
  • Instruktioner

    1. Koka bulgurgrynen mjuka, lite drygt 1/2 dl ger 1 dl kokta.
    2. Koka upp vatten att förvälla salladskålen i. Skär av några centimeter i rotänden av kålståndet. Lägg bladen i det kokande vattnet och låt dem sjuda ett par minuter. Ta upp och låt bladen rinna av på en handduk.
    3. Koka upp vatten, buljong, ev vin och tomatpuré. Hacka och mjukstek lök och vitlök.
    4. Rör ihop en färs av lammkött, kokt bulgur, stekt lök, currypasta, salt och peppar. Fördela färsen på kålbladen och rulla ihop.
    5. Lägg dem tätt i en ugnsform och häll tomatbuljongen över. Pensla smör och olja över och lägg eventuellt småtomater runt om dolmarna. De inre små bladen från salladskålen kan få följa med om det finns plats.
    6. Stek i 20–25 minuter i 200 grader varm ugn. En klick krämig yoghurt och potatis är gott till, gärna också lingonchutney eller inkokta rönnbär.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    WiolaH 23 oktober 2010

    Detta var jättegott! Jag bytte ut salladskålen mot savojkål, eftersom jag älskar det och det är säsong just nu...... I övrigt följde jag receptet ganska noggrant (vilket jag inte brukar göra....). Det blev mycket uppskattat så det kommer att dyka upp på min meny igen och igen och igen. Fast kanske med små justeringar.......

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben