Lammstek med vitlökssås och persilja

Serverar: 4 portioner

Att ha en lammstek på påskbordet är en klassisk tradition för många.

Ingredienser

  • 1 lammstek, ca: 2 kg
  • 1 msk olja
  • 1 tsk rosmarin
  • Salt
  • Peppar
  • Sås
  • 3 dl köttfond på tärning eller fond
  • ½ finhackad gul lök
  • 3 hackade vitlöksklyftor
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 bunt hackad persilja
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Gnid in lammsteken med olja och krydda med söndersmulad rosmarin, salt och peppar. Lägg steken i en långpanna och stek i ugnen i 1½ timme för rosa kött och ytterligare 20 minuter för mera genomstekt kött. Eller använd stektermometer som ska visa 70-75 grader beroende på hur rosa kött man vill ha.
    3. Lägg steken på skärbräda och låt den vila under folie i 20 minuter innan den skärs upp i fina skivor.
    4. Vispa ur långpannan med buljong. Sila och skumma av fettet. Koka upp skyn med hackad lök och vitlök och låt koka i 10 minuter. Rör ut mjölet med grädden och vispa ner i såsen. Koka såsen i 5 minuter.
    5. Häll sås och persilja i mixer och kör tills allt är finfördelat. Häll tillbaka i kastrullen, smaka av med salt och peppar och värm såsen. Servera lammsteken med sås, potatisgratäng eller kokt potatis. Servera gärna en tomatröra och gröna bönor till.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    Bjure 17 februari 2011

    Bland det absolut godaste jag ätit. Jag gjorde en rotfruktsblandning i ugn till, blev en bra avvägning i smak :) Absolut att rekommendera!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben