Lantlig äppelgranola med svartpepparglass och vit vaniljchokladkräm

Serverar: 4-6 portioner

Krispig granola och krämig glass med svartpeppar är en ovanlig men läcker kombination!

Ingredienser

  • Äppelgranola
  • ½ dl krossade linfrön
  • 1 dl cashewnötter
  • 1 dl sötmandel
  • 1 dl hasselnötter
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl pumpakärnor
  • 1 dl kokos
  • 5 dl havregryn
  • 1 dl äppeljuice, koncentrerad
  • 1½ dl vatten
  • 3 msk honung
  • 2 msk rapsolja
  • 1-2 tsk mald kanel
  • Vit vaniljchokladkräm
  • 3½ dl vispgrädde
  • 75 g vit choklad, grovhackad
  • ½ tsk vaniljextrakt
  • Till servering
  • 5 dl gammaldags vaniljgräddglass
  • 1-1½ tsk svartpeppar, grovmald
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt.
    2. Granola: Hacka nötter och frön i lagom stora bitar. Blanda alla torra ingredienser på plåten. Värm äppeljuicen och vattnet till 37 grader i en kastrull. Tillsätt honung och olja och häll blandningen över de torra ingredienserna. Pudra kanelen över granolan och sätt plåten mitt i ugnen i ca 30 minuter. Vänd i blandningen några gånger. Dra över bakplåtspapperet på ett galler och låt granolan svalna.
    3. Chokladkräm: Koka upp grädden i en kastrull. Blanda ner den grovhackade chokladen samt vaniljextrakt och rör om tills krämen är slät. Låt den stå i kylen i några timmar, gärna tills nästa dag.
    4. Vispa krämen lätt före servering till lagom konsistens. Smaksätt vaniljglassen med grovmald svartpeppar efter smak. Servera gärna desserten i glas. Varva granola, vaniljchokladkräm och glass i olika lager och garnera varje dessert med lite granola eller nötter.
    5. Blir det granola kvar förvaras den bäst i en tätslutande burk.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben