Lantlig äppelpaj med touch av aprikos
Maffig, god och rustik äppelpaj som passar sig alldeles utmärkt till fikastunden och/eller födelsedagskalaset!
Denna paj är lite annorlunda och riktigt mumsig!
Servera tillsammans med vaniljsås och/eller glass.
Ingredienser
150 g smör
2 msk strösocker
4 dl vetemjöl
4 msk kallt vatten
Fyllningen
7-8 äpplen
1 tsk kanel, mald
½ dl råsocker
1½ dl aprikosmarmelad
½ dl hett vatten
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Blanda ner smöret, sockret och mjölet i en bunke och hacka samman (precis som man gör när man gör smuldegen till en smulpaj) till en grynig massa.
- Tillsätt kallt vatten och jobba med händerna tills det blir en deg. Rulla ihop till en boll.
- Kavla ut degen på en mjölad arbetsyta till en rektangel, ca 28x18 cm. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt.
- Kärna ur äpplena och skär dem i klyftor. Fördela äppelklyftorna över bottnen och vik upp kanterna.
- Strö över kanelen och råsockret.
- Rör ut aprikosmarmeladen med det heta vattnet. Ringla över.
- Skär smöret i små klossar och fördela smörklossarna över pajen.
- Grädda nederst i ugnen i 45-50 minuter. Ta ut och låt svalna av något innan servering.
- Klart!
Liknande recept
Kommentarer (0)