Äppelpaj med pekannötstosca

Ett riktig smarrig äppelpaj som jag hittade i en lokaltidning.

Ingredienser

  • Botten
  • 150 g vetemjöl
  • 50 g strösocker
  • 100 g smör
  • ½ äggula
  • 100 g riven mandelmassa
  • Fyllning
  • 2-3 äpplen
  • 100 g smör
  • 1 dsk strösocker
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk mjölk
  • 70 g pekannötter, hackade
  • Instruktioner

    1. Blanda ingredienserna till bottnen och låt därefter degen vila i kylen minst en halvtimme.
    2. Tryck ut degen i en pajform (gärna med löstagbar kant), ca 25 cm i diameter. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 200 grader i ca 12-15 minuter. Skala äpplena, skiva dem tunt och bred ut skivorna i pajskalet. Blanda smör, socker, vetemjöl och mjölk i en kastrull och koka upp. Rör hela tiden tills det smält ihop till en smidig blandning.
    3. Blanda ner de hackade nötterna. Häll toscasmeten över äppelskivorna. Sätt in pajen i ugnen igen och grädda ytterligare 20-25 minuter tills äpplena känns mjuka och toscatäcket fått gyllenbrun färg.
    4. Servera pajen ljummen med vispad grädde.

    Liknande recept

    45 min
    5
    1

    Kommentarer (3)

    bmknutsson 12 februari 2012

    Hej! Vad roligt att du gillade min äppelpaj med pecannötstäcke. MVH Britt-Marie Knutsson Lokaltidningen

    Moamellberg 12 oktober 2014

    Supergod äppelpaj! Jag tillsatte även kanel i toscasmeten vilket gjorde pajen ännu lite godare.

    Moamellberg 12 oktober 2014

    Supergod äppelpaj! Jag tillsatte även kanel i toscasmeten vilket gjorde pajen ännu lite godare.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben