Äppelpaj med nöttosca

Serverar: 12 portioner

För alla äppel lovers Till alla godkännare: Tog bort bild

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk strösocker
  • 125 g kallt smör
  • 1-2 msk vatten
  • Fyllning
  • 4 äpplen
  • Nöttosca
  • 200 g blandade nötter
  • t ex sötmandel, hasselnötter, cashewnötter och valnötter
  • 100 g smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 1/2 dl honung
  • Instruktioner

    1. Blanda vetemjöl, socker och smör i bitar i matberedare. Kör ihop till en smulig massa. Tillsätt vatten och kör snabbt ihop till en deg.
    2. Tryck ut degen i en form ca 28 cm i diameter och ställ den kallt minst 30 min.
    3. Sätt ugnen på 225 grader.
    4. Förgrädda pajskalet ca 10 min mitt i ugnen.
    5. Klyfta äpplena och lägg dem i formen. Fortsätt grädda ca 20 min tills äpplena börjar mjukna.
    6. Nöttosca: Skålla och skala sötmandlarna. Rosta hasselnötterna i torr stekpanna tills skalet börjar lossna. Häll nötterna i en handduk och gnid av löst skal.
    7. Smält smöret. Blanda ner mjölet och sedan socker, honung och nötter. Låt sjuda ihop 1 min.
    8. Häll blandningen över äpplena och fortsätt grädda ytterligare ca 15 min tills nötterna fått fin färg. Ta ut och låt svalna.
    9. Servera med vaniljglass eller lättvispad grädde.

    Liknande recept

    45 min
    5
    1

    Kommentarer (2)

    Bodenskan 22 oktober 2009

    Gör ofta denna paj men jag grovhackar nötterna Bodenskan

    Bodenskan 22 oktober 2009

    Glömde att jag tar bara hälften av nötterna

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben