Laxlasagne med dill

Serverar: 8 portioner

den här lyxiga lasagnen med béchamelsås och dill kan göras med både rökt och gravad lax. I all sin enkelhet är detta en riktig festmåltid.

Ingredienser

  • Smör till formen
  • 300-400 g färska lasagneplattor
  • 800 g varmrökt lax
  • 200 g riven Västerbottensost
  • Béchamelsås
  • 1 l standardmjölk
  • 1 dl grädde
  • 100 g smäör
  • 1½ dl vetemjöl
  • ½ msk salt
  • ½ msk nymald vitpeppar
  • 1 krm riven muskotnöt
  • 1 knippa dill
  • Instruktioner

    1. Gör först béchamelsåsen. Häll mjölk och grädde i en gryta. Koka upp under omrörning och sänk värmen.
    2. Smält smöret i en stor tjockbottnad gryta och rör ner mjölet. Späd under omrörning med den varma mjölkblandningen. Vispa hela tiden så att det inte blir klumpar eller såsen bränner. Sänk värmen när allt blandats och låt koka sakta cirka tio minuter. Smaksätt med salt, vitpeppar och muskot.
    3. Hacka dillen och lägg undan lite till garnering. Blanda ner resten i såsen.
    4. Sätt ugnen på 200 grader. Ta fram en hög ugnsfast form som är ca 30x20 cm och smörj den med smör. Häll lite sås i botten av formen. Täck såsen med lasagneplattor.
    5. Dela laxen i småbitar och fördela en tredjedel på pastan. strö över en tredjedel av osten och en tredjedel av såsen. Varva pasta, lax, ost och sås två eller tre gånger till och avsluta med sås och ost. Gratinera i ugnen cirka 30 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben