Lemoncurdpaj med marinerade meloner

Serverar: 10 portioner

En fräsch pajtårta med syrlig och frisk smak. Baka gärna pajskalet någon dag i förväg.

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 150 g kallt smör
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 dl florsocker
  • 1 ägg
  • Eventuellt ½ msk kallt vatten
  • Fyllning
  • 1 burk lemoncurd, 2,5 dl
  • 5 dl + 1 dl yoghurt
  • 6 gelatinblad
  • Eventuellt florsocker
  • Marinerade meloner
  • 2 dl minocello (citronlikör)
  • 1 dl vatten
  • ½ dl strösocker
  • ½ vattenmelon, gärna kärnfri
  • 1 honungsmelon
  • 1 galiamelon
  • Instruktioner

    1. Arbeta snabbt ihop smör, mjöl och strösocker, det går enklast med fingrarna. Tillsätt ägg och kallt vatten och arbeta samman till en lös deg. Låt vila i kylskåp i 25 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Ta fram en pajform som är 24 cm i diameter.
    2. Kavla ut pajdegen tunt mellan bakplåtspapper. Degplattan ska bli tillräckligt stor för att täcka din form och gärna hänga ut lite över kanterna. Det förhindrar pajkanterna från att sjunka ner.
    3. Klä formen med pajdegen och nagga den med en gaffel. Grädda mitt i ugnen i 10 minuter eller tills pajformen börjar få färg. Låt svalna.
    4. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Rör lemoncurden till en smidig konsistens och rör samman med 5 dl yoghurt. Krama ur gelatinbladen och smält i 1 dl yoghurt i en kastrull på svag värme. Rör ner i lemoncurd- och yoghurtblandningen.
    5. Smaka eventuellt av med lite florsocker om du vill ha en sötare fyllning. Fyll pajskalet med fyllningen, täck över med plastfilm och låt stå i kylskåp i 3 timmar.
    6. Blanda socker och vatten i en kastrull och hetta upp tills sockret löser sig. Tillsätt limoncellon och låt allt koka upp. Låt svalna.
    7. Dela melonerna på mitten och gröp ur kulor ur fruktköttet med hjälp av ett kuljärn. Lägg ner melonerna i limoncellomarinaden och låt dra i minst 1 timma.
    8. Dekorera pajen med melonerna strax innan serveringen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben