Lepinje - (bosniskt pitabröd)

Serverar: 4 portioner

Tid: 1 timme

Ett mycket snabbt, enkelt och billigt recept på pitabröd som lämpar sig att frysas.

Ingredienser

  • 4-5 dl vetemjöl special
  • 25 g jäst
  • 1½ tsk salt
  • 2 msk olja
  • 3 dl vatten
  • Instruktioner

    1. Blanda ljummet vatten, olja och jäst i en bunke. Tillsätt mjölet lite i taget. Blanda i saltet strax innan du tillsätter det sista mjölet. Konsistensen skall vara ”något klistrig” men skall ändå släppa från fingrarna. Slå lite olja på degen och låt den jäsa i ca 30 minuter.
    2. Dela degen i fyra lika delar och platta till dessa och dra ut dem till ca 15 cm i diameter varpå dessa läggs på en plåt med bakplåtspapper. Pensla bröden lätt med olja. Sätt in plåten direkt i mitten av ugnen och baka dessa i ca 15-20 minuter tills dem blir gyllenbruna.
    3. Till dessa serveras med fördel Cevapcici eller färsbiff, sallad, tomat, lök och gurka. Man kan även göra sin egen ostsås bestående av 3 delar mjukost typ "Puck" (finns att köpa på Netto) och 1 del Crème fraîche kryddat med lite nymalen svartpeppar. Låt gärna såsen "tjockna" några timmar i kylen innan servering.
    4. Ett mycket snabbt, enkelt och billigt recept på pitabröd som lämpar sig att frysas. Om inte bröden konsumeras direkt eller de har tagits fram ur frysen kan man pensla dem med lite olja och värma dessa på ett medelvarmt stekjärn. På så sätt får man en lite krispigare yta - om man nu föredrar det.

    Liknande recept

    4.7
    2 h
    18
    2

    Kommentarer (3)

    ninaZH 26 april 2012

    hej, vet inte om jag missat det..men jag hittar inte ungstemperaturen i ditt recept :(

    chickenmother 21 september 2012

    Just det, jag vill också veta temperatur.

    Andi72 7 december 2012

    Kanske det här hjälper. Här i Malmö så kan man köppa lokalt producerade goa Lepine. Äftersom jag känner ägaren så vet jag att han steker dom i pizzaugn. Så högt temperatur ska det vara....:)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben