Linas frukttosca

Serverar: 10 portioner

Tosca är en sockerkaka med ett knäckigt mandeltäcke. Här är det goda täcket förstärkt med frukt som hackade fikon, torkade äppleringar och syltade apelsinskal.

Ingredienser

  • Botten
  • 100 g smör eller margarin
  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2½ dl vetemjöl
  • Glasyr
  • 2 torkade fikon
  • 2 torkade äppleringar
  • 50 g flagad mandel
  • 75 g smör eller margarin
  • 3/4 dl strösocker
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk mjölk
  • Instruktioner

    1. Börja med bottnen: Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en rund bakform med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter.
    2. Smält matfettet i en kastrull eller i mikron. Låt matvettet svalna.
    3. Vispa ägg och socker vitt och pösigt med en elvisp. Rör ner mjölet och det smälta matfettet i äggvispet. Häll smeten i formen. Grädda kakan på galler i den nedre delen av ugnen cirka 20 minuter.
    4. Gör under tiden glasyren: Hacka fikon och äppleringar. Blanda frukthacket med flagad mandel, matfett, socker, mjöl och mjölk i en kastrull.
    5. Sjud blandningen på svag värme. Glasyren ska enbart smälta ihop. Om blandningen får koka så sockrar den sig.
    6. Ta ut kakan ur ugnen. Bred snabbt glasyren över kakan. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ytterligare cirka 15 minuter, eller tills kakan är färdiggräddad och glasyren har en fin, ljusbrun färg.
    7. Låt kakan svalna i formen. Lossa den försiktigt från formen. Låt kakan kallna på galler.

    Liknande recept

    2.5
    30 min
    4-6

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben