Serverar: 10-12 portioner
Lingon och kanel är en väldigt god kombination i dessa vackra små cheesecakes som toppas med en härlig röd gelé.
Ingredienser
Botten
125 g smör
250 g digestivekex
1 msk malen kanel
10-12 portionsformar av aluminium
Fyllning
2 ägg
2 msk socker
100 g philadelphiaost
1 tsk vaniljsocker
½ dl rårörd lingonsylt
1 dl vispgrädde
2 gelatinblad
Gelé
½ gelatinblad
½ dl koncentrerad lingondricka
½ dl rårörd lingonsylt
Instruktioner
- Smält smöret. Smula kexen, gärna i en matberedare. Tillsätt smör och kanel och mixa ihop till en smulig massa. Tryck ut blandningen i formarna och låt vila i kylen minst 1 timme.
- Vispa ägg och socker pösigt till fyllningen. Vispa i philadelphiaost, vaniljsocker och sylt. Vispa grädden och vänd ner i ägg- och ostsmeten. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.
- Värm 1 dl av ägg- och ostsmeten på svag värme. Ta kastrullen från värmen. Lägg i gelatinbladen och rör tills de har smält. Rör ner gelatinblandningen i ägg- och ostsmeten. Häll fyllningen i formarna och låt stelna i kylen ca 2 timmar.
- Blötlägg gelatinbladet till gelén i kallt vatten 5 minuter. Värm lingondrickan och rör ner gelatinet. Låt svalna i kylen till en lagom konsistens som går att skeda över kakorna.
- Bred ett tunt lager sylt över kakorna och skeda försiktigt geléet över. Låt stelna i kylen i minst 2 timmar.
Liknande recept
Kommentarer (0)