Lingoncheesecake

Serverar: 8-10 portioner

Lingon och kanel är typiska höst- och vintersmaker och dessutom en lyckad kombination. Jag använder gärna lingon och lingonsylt i baket eftersom bären har en frisk och lagom söt smak.

Ingredienser

  • Botten
  • 250 g digestivekex
  • 100 g smält smör
  • 1 msk malen kanel
  • Fyllning
  • 3 ägg
  • ½ dl strösocker
  • 200 g rumsvarm philadelphiaost
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 dl rårörd lingonsylt
  • Gelé
  • 1 gelatinblad
  • 1 dl koncentrerad lingondricka
  • ¾ dl rårörd lingonsylt
  • Instruktioner

    1. Ugn 175°
    2. Smula kexen i en matberedare. Tillsätt det smälta smöret och kanel och mixa ihop till en smulig massa. Tryck ut smulblandningen i en form med löstagbar kant, 26 centimeter i diameter. Låt vila i kylen minst 30 minuter.
    3. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen cirka 5 minuter.
    4. Vispa ägg och socker pösigt. Vispa i resten av ingredienserna.
    5. Häll fyllningen i pajskalet och grädda i mitten av ugnen cirka 35 minuter. Fyllningen ska ha ”stannat” men fortfarande vara lite lös i mitten. Fyllningen stelnar ytterligare när den kallnar. Låt pajen kallna.
    6. Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten cirka 5 minuter. Värm lingondrickan och dra kastrullen från värmen. Ta upp gelatinbladet och låt det försiktigt smälta i lingondrickan. Låt gelén svalna i kylen till en lagom konsistens som går att skeda över pajen.
    7. Bred ett tunt lager sylt över pajen och skeda försiktigt gelén över. Täck över formen och förvara pajen i kylen, gärna över natten.
    8. Lycka till!

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben