Lingoncheesecake med kaneltopping

Serverar: 12 portioner

En riktigt fyllig cheesecake med två sorters fyllning. De syrliga lingonen bryter av och ger kakan en vacker färg.

Ingredienser

  • 75 g smör
  • 15 digestivekex
  • Fyllning
  • 600 g naturell färskost
  • 2 dl kvarg, 10%
  • 1 dl socker
  • 4 ägg
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 dl lingon, färska eller frysta
  • 1 msk majsstärkelse
  • Topping
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 dl florsocker
  • 3 tsk mald kanel
  • Garnering
  • Lingon
  • Florsocker
  • Instruktioner

    1. Smält smöret. Krossa digestivekexen till fina smulor, för hand eller i matberedare. Blanda samman till en jämn massa och tryck ut i bottnen på en rund bakform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt stå i kylen i 30 minuter.
    2. Sätt under tiden ugnen på 175 grader. Förgrädda bottnen i nedre delen av ugnen ca 10 minuter.
    3. Vispa ihop färskost, kvarg och socker, använd gärna elvisp på låg effekt. Tillsätt äggen, ett i taget och rör smeten slät mellan varje. Smaksätt med vaniljsocker. Rensa och skölj lingonen. Strö majsstärkelse över bären och rör om så att stärkelsen fördelas jämnt. Vänd ner bären i smeten med några luftiga tag.
    4. Ta ut den förgräddade bottnen ur ugnen och häll smeten i formen. Ställ in kakan i nedre delen av ugnen och grädda ytterligare 35 minuter.
    5. Rör ihop créme fraiche, florsocker och kanel. Ta ut kakan då den näst intill stelnat, men fortfarande är lite krämig i mitten. Bred ut toppingen ovanpå och grädda kakan ytterligare ca 10 minuter. Låt kakan kallna helt innan den lossas ur formen.
    6. Garnera med lingon och pudra över florsocker vid servering.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben