Tid: 2 timmar 30 minuter
Detta är ett underbart och hållbart bröd genom att lingon har en konserverande verkan.
Lös jästen tillsammans med socker och vatten Tillsätt övriga ingredienser utom salt och lingon Kör ihop ingredienserna väl och tillsätt därefter saltet Arbeta degen c:a 8 min på högsta växel, när c:a två minuter återstår tillsätt lingonen (dessa blir då ej sönderkörda) Skrapa gärna ned i degen under tiden. Ta upp degen ur bunken forma den rund och låt jäsa på mjölat bakbord i c:a 40-45 minuter. Dela degen därefter i två lika delar c:a 825g och forma dessa till två brödämne. Låt jäsa i c:a 30 minuter. Kan bakas direkt på smord plåt eller i smorda formar. Nagga gärna innan jäsning för en god dekoration. Kan även göras som bullar c:a 65-70g Bakas därefter i nedre delen i ugnen i c:a 225 grader i 25 min. Om brödet blir lite mörkt innan det är helt färdigt, täck över med ett bakpapper.
Mycket gott bröd