Lingongrova med surdeg

Tid: 12 timmar

Detta lingongrova är en variant jag har provat fram. Mängderna är baserade på mina jäskorgar, tiderna anpassade efter en ledig dag. Surdeg är den ENDA jäskällan!

Ingredienser

  • Surdeg*
  • 200 gram ljummet vatten
  • 430 gram vetemjöl
  • ½ dl lingonsylt
  • drygt 1 tsk matolja
  • ca 1 näve rågkross
  • några droppar kolorit
  • ca 1 tsk salt
  • * 1 msk rågsur + 60 g vetemjöl + 60 g ljummet vatten
  • Instruktioner

    Surdegen får stå varmt under natten. På morgonen blandar man alla ingredienserna utom saltet i en assistentbunke. Kör ca 10 minuter. Blanda i saltet och kör ca 3 minuter till. Skrapa ner degen i bunken och ringla olja i kanterna på bunken. Efter ca 2 timmar slår du ut degen och rundriver den ordentligt. Lägg sedan i en välmjölad jäskorg. Låt stå i (varm) rumstemperatur i ca en timme. Koka sedan upp en gryta vatten och sätt i avstängd ugn. Sätt in jäskorgen med degen i den ångfyllda ugnen och låt stå i några timmar tills den jäst upp. Ta ur och värm upp ugnen till max (250 grader gäller för min ugn). med plåt eller baksten i. Stjälp sen upp degen på bakplåtspapper (tipset om att lägg bakplåtspapper över jäskorgen och därefter en skärbräda, fungerar bra) och skåra efter behag. Skjutsa in på den varma plåten och använd blomspruta eller annat sätt för att skapa ånga. Låt stå i 10 minuter på max. Sänk därefter värmen till 175 - 200 grader och lufta ur lite ånga. Låt stå ytterligare 30 - 40 minuter. Lycka till!

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben