Brukar du äta det populära brödet Lingongrova? Det här brödet är mycket godare!
Råg och lingon är en mycket lyckad smakkombination.
Ingredienser
5 dl mjölk
50 g jäst, för söta degar
50 g smör, rumsvarmt
1 dl brödsirap
1 tsk salt
2 dl rårörda lingon
3 dl fint rågmjöl
5 dl rågsikt
5 dl vetemjöl special
Instruktioner
Värm mjölken fingervarm. Smula ner jästen i en degbunke, häll mjölken över och rör tills jästen är upplöst. Klicka ner det rumsvarma smöret och tillsätt sirap, salt och rårörda lingon. Tillsätt rågmjöl, rågsikt och nästan allt vetemjöl special, men spara lite till utbakning. Arbeta samman till en blank och smidig deg. Låt degen jäsa övertäckt 40 minuter.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela den i 4 jämnstora bitar. Forma degbitarna till runda bullar och kavla därefter ut dem till platta runda kakor, ca 20 cm i diameter. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper. Nagga dem med en gaffel. Låt dem jäsa i ca 30 minuter.