Ett saftigt, smakrikt och underbart lite grövre bröd.
Ingredienser
Fördeg/skållning
½ l vatten
100 g rågflingor
200 g fint rågmjöl, gärna ekologisk
625 g vetemjöl special
25 g jäst
200 g lingon, gärna lättsötade och ekologisk
30 g rapsolja
175 g mörk sirap
15 g salt
20 g anis, malen
75 g rågsurdeg
Instruktioner
- Börja med fördegen dagen innan du skall baka.
Koka upp vattnet. Häll den över rågflingorna och rågmjölet. Täck med plastfolie och ställ åt sidan.
- Dag 2:
Smula jästen i en bunken till en assistens. Häll i oljan och sirapen. Driv runt lite så jästen löser sig. Klicka i fördegen från dagen innan. Blanda i resten av ingredienserna utom saltet. Blanda degen på lägsta hastighet i ca 10 min.
- Jäs övertäckt med taps i 2 timmar.
- Ett taps är att använda en jäslåda med snäpplock. En sådan köper man billigt på tex Rusta, Europris, Eko eller ICA. Oljar man den och sedan lägger i degen kan den ligga där i lugn och ro och växa..
- Smörj 2 brödformar. Ta upp den något tunga degen och forma till två limpor. Styk lite olja på toppen med handen och doppa limporna i valfritt. Ex: sesanfrön, rågflingor eller solroskärnor.
- Låt limporna jäsa under bakduk i 1 tim.
- Sätt in limporna i 250 graders ugn. Sänk direkt till 180 grader. Grädda i dryga halvtimmen. Knacka på brödet. Låter det ihåligt är de klara.
- Ta ut dem ur formarna och låt dem svalna under handukar
Liknande recept
Kommentarer (0)
Relaterade Artiklar
Dags för lingon!
De lingon som mognar först kallas rålingon och är särskilt rika på...
Dagens ört - timjan
Det är bladen och de unga skotten som används som örtkrydda och de...