Lingonbröd

Serverar: 1 portioner

Ett härligt mustigt bröd får du av detta recept. Välj att baka en stor rejäl limpa eller två i normalstorlek

Ingredienser

  • 2 ½ dl rågkross
  • 2 ½ dl linfrö
  • 3 dl lingon eller lingonsylt
  • 2 dl vatten
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • ½ dl kesella mager kvarg
  • 1 msk salt
  • 1 liter fint rågmjöl
  • 8 dl vetemjöl
  • Instruktioner

    1. Dag 1: Lägg rågkrosset, linfrö och lingon i en bunke. Häll över 70°C vatten och låt det stå över natten eller tills det har svalnat.
    2. Dag 2: Värm mjölken till 37° och smula ner jästen så att den löser sig. Blanda i grynblandningen från innan, Kesella, salt, rågmjöl och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen smidig, 5-6 minuter i assistent eller matberedare, lite längre om du knådar för hand. Låt sedan degen jäsa 30 minuter.
    3. Arbeta degen kraftigt på ett mjölat bakbord och forma den till en limpa. Låt sedan limpan jäsa igen i ca 30 min. Sätt ugnen på 200°.
    4. Pensla limpan med vatten, strö eventuellt över rågkross och linfrö och grädda nederst i ugnen i ca 45 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    alfhild 20 mars 2008

    jag har under flera år bakat detta bröd, men har med åren ändrat så att jag istället för lingonsylt tar 1 dl hela lingon och 3 dl hemgjord äppelmos. Alla som smakar detta bröd tycker att det är gott och saftigt.

    asma 5 januari 2009

    Brödet blev gott! Tack för receptet!

    Relaterade Artiklar

    Dags för lingon!
    De lingon som mognar först kallas rålingon och är särskilt rika på...

    Dagens ört - timjan
    Det är bladen och de unga skotten som används som örtkrydda och de...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben