Mustigt lingonbröd

Serverar: 2 portioner

Ett gott och nyttigt bröd med mustig smak. Blir två limpor.

Ingredienser

  • Steg 1
  • 3 dl vatten
  • 1 dl russin
  • 1 dl solroskärnor
  • 1 dl krossat vete, eller råg
  • Steg 2
  • 2 ½ dl öl
  • 25 g jäst
  • 1 msk soja
  • 1 tsk salt
  • 1 dl lingonsylt
  • 4 dl fint rågmjöl
  • 8-9 dl vetemjöl special, eller vetemjöl
  • 1 msk olja
  • Instruktioner

    1. Ugn 200º.
    2. Steg 1: Koka upp vattnet. Häll upp solroskärnor, russin och kross i en bunke. Häll över det heta vattnet. Täck över och låt stå i rumstemperatur 6-8 timmar.
    3. Steg 2: Värm ölen till 37º. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med ölen. Tillsätt fett, soja, salt, krossblandning, lingonsylt, rågmjöl och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg, 5-10 minuter. Jäs degen övertäckt cirka 40 minuter.
    4. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i 2 delar och forma släta längder. Om degen först plattas ut och sedan rullas ihop blir bröden lite högre. Lägg längderna med skarven ner i smorda formar eller på plåt med bakplåtspapper. Jäs under bakduk cirka 30 minuter. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 40 minuter. Låt brödet kallna på galler under bakduk.

    Liknande recept

    5
    1 h 30 min
    4
    1

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben