Julens lingonbröd

Serverar: 4 portioner

Gott bröd som även passar till vardags.

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 1 liter mjölk
  • 100 g jäst
  • 1 dl farinsocker eller sirap
  • 2 tsk salt
  • ½ dl linfrö
  • 1-2 msk stött anis och fänkål
  • 2 dl grovt rågmjöl
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 liter rågsikt
  • 2 dl lingonsylt
  • Instruktioner

    1. Smält smöret och tillsätt vätskan. Se till att degspadet är fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt lite av degspadet och rör tills jästen har löst sig. Blanda i resten av degspadet och tillsätt farinsocker, salt, linfrö, stötta brödkryddor, grovt rågmjöl, vetemjöl och det mesta av rågsikten.
    2. Arbeta degen tills den är blank och smidig med så mycket mjöl som behövs för att den ska släppa i bunken. Låt degen jäsa i bunken övertäckt med bakduk i ungefär 30 minuter. Knåda ihop degen på bakbordet. Dela degen i fyra delar och forma till limpor. Lägg dem i en smord långpanna eller gör dem i fyra brödformar.
    3. Sätt ugnen på 250°. Vrid direkt ner till 175°. Grädda dem i 45 minuter. Pensla så fort de kommer ut ur ugnen med en blandning av hett kaffe, sirap och smör.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben