Grovt lingonbröd

Serverar: 3 portioner

Tid: 6 timmar

Saftigt och jättegott för den som gillar grova bröd!

Ingredienser

  • Fördegen
  • 1 dl rågkross
  • 1 dl vetekross
  • 1 dl linfrö
  • 1 dl kli
  • 1-2 dl russin
  • 2 dl lingonsylt
  • 3 tsk salt
  • 4 dl ljummet vatten
  • 5 dl kokande vatten
  • 2 påsar torrjäst
  • 7 dl vetemjöl
  • 4 dl durum vetemjöl (men går också med vanligt vetemjöl)
  • 7 dl dinkelmjöl eller rågmjöl
  • Instruktioner

    1. Blanda ihop fördegens alla ingredienser och låt stå att svälla under en handduk i minst 5 timmar.
    2. Rör ner det mesta av mjölet i den svällda blandningen. Häll på det kokande vattnet. Rör ner torrjästen i resten av mjölet och häll sedan ner det i degen. Degen är bra när den är lagom kladdig och fjädrar tillbaka som ett tuggummi ungefär. Låt jäsa i 10 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Arbeta därefter degen väl på bakbord och forma den till limpor eller frallor och låt sen jäsa i 20 minuter. Sen ska den gräddas i 15 - 20 minuter eller tills den blivit härligt gyllenbrun. Servera nybakade med smör och ost eller eget val.

    Liknande recept

    4
    1 h 15 min
    1
    2

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben