Det är bladen och de unga skotten som används som örtkrydda och de klipps av strax innan plantan blommar.
Den har vedartade grenar, små grågröna eller gröna blad och blommor. Timjan har en aromatisk och genomträngande smak och bör därför användas i små mängder. Den är lika användbar färsk som halvtorr eller torr.
Timjan trivs med andra kryddor, som i den klassiska bouquet garni (timjan, persilja och lager) samt i Herbes de Provence (timjan, rosmarin, timjan, mejram & basilika).Kryddan används både färsk och torkad till kyckling, kött och osträtter, potatisrätter, soppor och som brännvinskrydda. Timjan, lagerblad och persilja ger extra must åt grytor.
Citrontimjan är en bredbladig timjan med doft och smak av citron och passar särskilt bra till fisk- & äggrätter. Den säljs som krukväxt och används på samma sätt som vanlig timjan.

Timjan- och lingonbröd
6 dl grahamsmjöl
2 dl rågmjöl
1 dl linfrö
2-3 tsk timjan
1/2 tsk salt
2 tsk bikarbonat
1 dl lingonsylt
4 1/2 dl filmjölk eller naturell yoghurt

Sätt ugnen på 175°. Smörj en 11/2-litersform eller klä den med bakplåtspapper. Blanda alla torra ingredienser. Rör i lingonsylt och filmjölk eller yoghurt. Fyll formen. Baka brödet i nedre delen av ugnen i 1 timme. Låt svalna på galler utan bakduk.

Maria Dahlquist
2000-08-01