Lingonpaj med kolakräm

Serverar: 6-8 portioner

Är egentligen inte så förtjust i lingon, men denna paj är underbar! Balansen mellan det sura i lingonen och det söta i kolakrämen är perfekt!

Ingredienser

  • PAJDEG
  • 3 dl vetemjöl
  • ½ dl socker
  • 125 g smör
  • 1-2 msk mjölk
  • KOLAKRÄM
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl råsocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 2 tsk vaniljsocker
  • ½ tsk salt
  • 50 g smör
  • 1 msk potatismjöl utrört i lite vatten
  • 4 dl färska eller tinade lingon
  • Instruktioner

    Sätt ugnen på 225 grader. Kör mjöl och socker med smöret i en matberedare till en smulig smet. Tillsätt mjölken och kör lite till. Platta ut degen i en form och förgrädda pajskalet i ca. 10 minuter. Blanda grädde, råsocker, sirap, vaniljsocker och salt i en tjockbottnad kastrull. Låt det koka upp och småkoka i ca. 20 minuter tills det tjocknar lite. Tillsätt smöret och rör tills det smält. Häll i det utrörda potatismjölet och låt kolakrämen få ett hastigt uppkok. Sätt kastrullen i diskhon med iskallt vatten och låt krämen svalna. Kyl därefter i kylskåp tills den tjocknat. Bred ut krämen i pajskalet och toppa med lingon. Servera genast!

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    frucaos 5 september 2010

    Nej, det här var bara jobbigt sött, trots lingon. Inte stelnade kolan heller - den flöt runt på pajdegen. Men min 4-åring älskade den ... tur det, så den gick åt.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben