Ljust bondböd med surdeg

Serverar: 2 portioner

Tid: 1 timme 50 minuter

Barnens favorit hemma hos oss.

Ingredienser

  • 5 dl vatten (37 grader)
  • 25 g jäst
  • 1 dl surdeg
  • 2-2,5 tsk salt
  • ca 15 dl vetemjöl
  • Instruktioner

    1. Smula jästen i en bunke. Rör ut i lite av vattnet. Tillsätt surdeg och salt.
    2. Arbeta in ca 2/3 av mjälet till en smidig deg. Låt jäsa ca 50 min i bunken, övertäckt.
    3. Arbeta in resten av mjölet och forma 2 limpor eller stora bullar. Strö gärna lite mjöl på.
    4. Lägg på smorda plåtar och låt jäsa i 30 min.
    5. Grädda i nedre delen av ugnen i 225 grader i 15 min. Stäng sedan av ugnen och låt brödet stå inne ytterligare 15 min.
    6. Låt brödet kallna på galler. ( Jag sprayar med varmt vatten på brödet när det är färdigt, det ger en mjukare skorpa.)

    Liknande recept

    4.4
    1 h 25 min
    10
    12

    Kommentarer (4)

    farmoringer 11 september 2008

    Blev en jättegod smak på brödet. Sen att jag inte kunde baka riktigt är en annan sak. Första gången med surdeg. Men övning ger färdighet. Så jag ska testa fler gånger. Men gott bröd var det i alla fall..

    Dussa 3 december 2008

    Hur varm ska ugnen vara?

    thriodien 15 februari 2009

    hur varm ska ugnen vara då?

    magnuskarin 14 januari 2010

    den är säkert jättegod

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben