Gillar du löksoppa ska du prova det här. "Vanliga" recept på löksoppa tar kanske 20 minuter. Men inte den här. Räkna med 2 timmar. Men så smakar den något alldeles utöver det vanliga. Receptet är ursprungligen komponerat av min älskade svägerska Karin Maly, och jag har bara gjort några smärre ändringar.
Den är inte gratinerad, då alla inte gillar det. Serveras istället med en god riven ost och brödkrutonger som var och en får lägga i sin varma soppa.
Ingredienser
750 g tunt skivad lök (ca 7 lökar)
45 g smör
1 msk rapsolja
1 tsk salt
1/4 tsk socker
45 g mjöl (3/4 dl)
2 liter kokade köttbuljong
1 dl vit torr vermouth (helst Noilly Prat)
Salt
Svartpeppar
½ lagerblad
1 krm rosmarin
1 krm mejram
1 krm dragon
Lite soja eller köttfond
3-4 msk konjak
Riven ost
Brödkrutonger
Instruktioner
- Puttra löken under lock på svag värme i 15 minuter. Löken får inte stekas.
- Tillsätt salt och socker och bryn på starkare värme i 30-40 minuter utan lock. Rör ofta. Löken får inte brännas vid.
- Tillsätt mjölet och rör om i 3 minuter.
Tillsätt buljong och vin i omgångar. Rör väl så att allt blandas ordentligt.
Smaka av med salt och peppar.
- Lägg de torkade örtkryddorna i en thé-kula som hängs i soppan.
Sjud soppan med locket på glänt i minst 30-40 minuter. Smaka av med ev lite soja eller köttfond.
- Hit kan soppan förberedas. Den mår bra av att stå några timmar eller tills nästa dag.
- Vid serveringen tillsätts 3-4 msk konjak.
- Serveras med riven ost och brödkrutonger vid sidan, som var och en får tillsätta i sin soppa efter eget tycke och smak.
Liknande recept
Kommentarer (1)
Mmm, enkel med fantastiskt god! Att det tar tid är inget hinder. Vill dock ha min löksoppa gratinerad, men det är ju lätt ordnat.