Lördags pirog

Serverar: 6 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

Väldigt smaskig pirog. Typisk fredags och lördag mat.

Ingredienser

  • Fyllning
  • 800 g nöt eller blandfärs
  • 2 stora gula lökar
  • Smör eller margarin till stekning
  • 1 burk krossade tomater 400 gr
  • 3 pressade vitlöksklyftor
  • 5 msk tomatpuré
  • 1 köttbuljongstärning
  • 3 krm salt
  • 2 krm peppar
  • 1,5 tsk italiensk salladskrydda
  • 1,5 tsk basilika
  • 1,5 tsk oregano
  • 2 dl riven ost
  • 50 g söndersmulad ädelost
  • Deg
  • 100 g smör eller margarin
  • 2 dl vatten
  • 50 g färsk jäst
  • 0,5 tsk salt
  • 2 ägg
  • 1 liter vetemjöl
  • Till pensling och gräddning
  • 1 uppvispat ägg
  • 2 dl riven ost
  • Sås att servera till
  • 6 dl gräddfil
  • 2 dl crème fraice
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1 krm salt
  • 2 krm grovmalen svartpeppar
  • 2,5 italiensk salladskrydda
  • Tillbehör
  • Sallad
  • Instruktioner

    1. Fyllning: Skala och hacka löken grovt. Bryn söndersmulad köttfärs och lök var för sig i matfett. Lägg efterhand över i en gryta. Tillsätt krossade tomater, vitlök, tomatpuré, buljongtärning och kryddor. Låt puttra utan lock under omrörning då och då under 25 minuter. Rör i ostsorterna och låt smälta ner under omrörning. Låt färsröran svalna.
    2. Deg: Smält matfettet i en kastrull. Häll i vattnet och rör till degspadet fått rätt temperatur. (fingerljummet) Häll blandningen över jästen som smulats sönder i en bunke. Rör om noga så att jästen löser sig ordentligt. Tillsätt salt, ägg och mjöl och arbeta ihop degen. Låt degen jäsa övertäckt i rumstemperatur i 40 minuter. Klä en bakplåt med bakplåtspapper och smörj papperet, kavla ut degen till en stor rund platta ca 45 cm i diameter. Lägg större delen av degen på papperet. Bred över köttfärsröran på halva degen och vik över den andra halvan. Nyp ihop kanterna ordentligt. Pensla med uppvispat ägg och strö över riven ost. Gärdda i ugn 200 grader i 25 minuter.
    3. Sås: Rör ihop den – helt enkelt

    Liknande recept

    4
    1 h 30 min
    6

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben