Lomo en cacahuate (karré med jordnötter)

Serverar: 4-6 portioner

Tid: 2 timmar

En rätt till av min gode vän Gogos från Mexico, min man Don_Pedro har provlagat den, med jättegott resultat, den smakade som jag minns den, sköter sig själv i grytan.

Ingredienser

  • 1 kg benfri karré
  • 2 dl jordnötter
  • 1 dl ströbröd
  • 2-3 tsk chipotlepasta
  • 2-3 bifftomater i bitar
  • 1 grov hackad lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 lagerblad
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk socker
  • 5 dl buljong
  • 2½ dl rödvin
  • Salt
  • Olja att steka i
  • Instruktioner

    1. Rosta jordnötterna i lite olja i en het stekpanna, lägg åt sidan, rosta ströbrödet i lite olja, det får inte bli bränd för då blir den bäskt. Lägg åt sidan.
    2. Gnid in köttet med salt blandad med kanel, låt vila 5 min.
    3. Bryn köttet i en gryta så den får vacker färg runt om. Ta upp köttet, lägg den åt sidan, slå ut lite av fettet köttet stektes i.
    4. Mixa ihop tomater, jordnötter, ströbröd, lök och vitlök, till en stätt blandning, häll blandningen i den varma grytan där köttet har brynts i, låt den puttra på svag värme i ca 10 min.
    5. Tillsätt chipotlepasta, svartpeppar, socker, lagerblad, rödvin och buljongen, smaka av. Lägg tillbaka köttet i grytan, låt den koka upp, sänk värmen och låt den stå och småkoka tills köttet är mjuk, ca1½-2 timmar.
    6. Vänd köttet ett par gånger, smaka av efter ca 1 timma, då har smakerna har gift sig. O.B.S rör ofta om, den bränns lätt i botten annars.
    7. Denna rätt serveras med fördel en buljongkokt vit ris och en god sallad, glöm inte ett bröd till.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben