Lyxig äppelkaka

Serverar: 10 portioner

En elegant dessert med härligt god äppelsmak. (Obs! Ta ej för stora äpplen!)

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 3 dl vetemjöl (180 g)
  • 3/4 dl florsocker
  • 2 äggulor
  • 100 g smör
  • 1 msk mjölk
  • Fyllning 1
  • 4 äpplen, t ex Aroma eller Gravensteiner
  • 1 dl strösocker
  • 1/2 dl vatten
  • 1 vaniljstång
  • 2 msk Calvados
  • 50 g smör
  • Fyllning 2
  • 4 äpplen, t ex Ingrid Marie eller Gravensteiner
  • 2 msk smält smör
  • 3 msk strösocker
  • 2 krm mald kanel
  • Instruktioner

    1. Blanda samman alla ingredienserna till pajdegen i matberedare och kör till en deg. Tryck ut degen i en låg pajform (27 cm) med löstagbar kant. Ställ kallt. Sätt ugnen på 200°. 2. Fyllning 1: Skala och kärna ur äpplena. Tärna dem och lägg dem tillsammans med socker och vatten i en kastrull. Snitta vanilj-stången på längden och lägg i den. Koka på svag värme till äppelmos ca 5 min. Ta upp vaniljstången och skrapa ur fröna och tillsätt dem. Rör ned Calvados och smör. Mixa eventuellt med mixerstav. 3. Tryck folie runt kanten så att degen inte glider ner under gräddningen. Nagga pajskalet med gaffel, förgrädda i mitten av ugnen ca 12 min. Bred ut moset i den förgräddade pajformen. 4. Fyllning 2: Skala, kärna ur och skiva äpplena tunt. Lägg dem i ett fint mönster över hela pajen. Pensla med smält smör och strö över socker och kanel. Grädda pajen ca 30 min i mitten av ugnen tills den får fin färg. Servera eventuellt med vaniljsås eller glass.

    Liknande recept

    4.5
    45 min
    8-10
    23
    4
    1 h 30 min
    4-8

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben