Lyxig äppelkaka

Serverar: 6-8 portioner

Den här äppelkakan är ett mellanting mellan kaka och paj och passar utmärkt både till kaffet eller som dessert.

Ingredienser

  • Mördeg
  • 1 dl socker
  • 4 1/2 dl vetemjöl
  • 200 g smör eller margarin
  • Fyllning 1
  • 200 g mandelmassa
  • 1-2 msk vatten
  • 1 dl äppelcider
  • Fyllning 2
  • 6-8 äpplen
  • 100 g mandelmassa
  • 4 msk socker
  • 1-2 msk kanel
  • Instruktioner

    1. Ugn 200º.
    2. Blanda socker och mjöl till degen. Finfördela (gärna i matberedaren) fettet i blandningen. Arbeta snabbt ihop degen. Kläm ut degen i en form, ca 26 cm i diameter.
    3. Riv (200 g) mandelmassan och blanda med vatten och cider. Bred detta över mördegsbottnen. Kärna ur, skala och skär äpplena i klyftor. Lägg klyftorna i formen.
    4. Riv (100 g) mandelmassa och blanda den med socker och kanel. Strö blandningen över äpplena.
    5. Grädda kakan ca 20-25 minuter i mitten av ugnen. Låt den svalna och sikta över florsocker. Gott med glass, grädde eller vaniljsås till.

    Liknande recept

    4.5
    45 min
    8-10
    23
    4
    1 h 30 min
    4-8

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben