Lyxig äppelpaj med marängtäcke

Serverar: 10-12 portioner

Ljuvlig äppelpaj med mandelmassafyllning. Med det fluffiga marängtäcket blir äppelpajen extra lyxig. Man kan förbereda den dagen innan och lägga på marängtäcket samma dag som pajen ska ätas.

Ingredienser

  • Botten
  • 125 g smör, mjukt
  • 1 dl florsocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 äggula
  • Fyllning
  • 3-4 äpplen, beroende på storlek
  • 3 msk socker
  • 2 tsk malen kanel
  • 100 g mandelmassa
  • 1 äggula
  • ½ citron, finrivet skal och 1½ tsk av saften
  • 1½ msk socker
  • Marängtäcke
  • 4 äggvitor
  • 1 dl vatten
  • 2½ dl socker
  • Instruktioner

    1. Botten: Blanda ihop alla ingredienser och lägg degen i en plastpåse i kylen 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader. Kavla ut och fodra en pajform, ca 22 cm i diameter med degen. Jämna till kanterna med en vass kniv och nagga botten med en gaffel.
    2. Lägg en bit aluminiumfolie i botten på formen och fyll upp pajskalet med torkade gula ärtor (så att pajkanterna hålls på plats och inte åker ner). Grädda i ca 15 minuter. Ta ut och låt svalna, ta bort ärtor och folie. Om inte pajskalet är riktigt färdiggräddat kan man sätta in det några minuter till.
    3. Fyllning: Kärna ur och skär äpplena i klyftor. Vänd klyftorna i socker och kanel. Riv mandelmassan fint och blanda med äggulan, citron och socker. Bred ut över pajskalet och lägg på äpplena i ett fint cirkelformat mönster. Grädda i ca 25-30 minuter på 175 grader, tills äpplena börjar mjukna.
    4. Maräng: Häll upp äggvitorna i en torr och ren bunke. Koka vatten och socker till 121 grader. När sockerlagen kokat till 110 grader, börja vispa upp äggvitan. Häll i sockerlagen i en fin stråle och vispa på högsta hastighet i några minuter, sänk hastigheten och vispa tills marängen har svalnat.
    5. Bred marängen över äppelfyllningen och bränn med en gasolbrännare. Har du ingen brännare så sätt in pajen på 250 grader grill i några minuter tills den fått färg. Passa noga, det går fort!

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben