Lyxig fiskgratäng med fänkål och räkor

Serverar: 4 portioner

En god favorit.

Ingredienser

  • 1 gul lök, hackad
  • 2 dl vitt vin
  • 1 nät blåmusslor (går bra med burkmusslor med)
  • 1 fänkål, i små bitar
  • 400 g laxfile, eller annan fisk
  • 1 stam broccoli
  • 200 g blomkål, i buketter
  • 200 g räkor
  • 400 g potatismos
  • 1 ägg
  • 1 dl grädde
  • Gräslök, hackad
  • Dill, hackad
  • Salt
  • Peppar
  • 1 dl västerbottensost
  • Skaldjurssås
  • 2 dl vitt vin
  • 1 dl grädde
  • 1 msk flytande skaldjursbuljong
  • Instruktioner

    1. Skrubba musslorna,släng de som är öppna. Koka upp lök och vin,lägg i musslorna och koka några minuter tills de öppnar sig.
    2. Släng de som fortfarande är stängda. Plocka musslorna ur skalen,men spar några i sina skalhalvor till dekoration.
    3. Koka fänkålen i rikligt med vatten ca 3 minuter. Skär fisken i mindre bitar. Lägg upp fisken i en stor form,varva med broccoli, blomkål räkor, fänkål och musslor. Spritsa potatismoset runt om.
    4. Vispa ihop ägg och grädde med gräslök och dill. Salta och peppra efter smak. Häll blandningen över fisken. Toppa med västerbottensost.
    5. Grädda ca 30 minuter i 175 grader. Skaldjurssåsen:Koka ner vinet till hälften. Slå på grädden och avsluta med skaldjursbuljongen. Om inte gratängen fått färg efter 30 minuter så avsluta med 5 minuter övervärme.
    6. Servera med skaldjurssåsen uppe på och garnera med dill och musslor.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben