Majsgratäng

Serverar: 4 portioner

Tid: 1 timme

Mycket god och kryddig som passar till vardag och till fest

Ingredienser

  • ½ kg majs
  • Basilika färsk eller torkad
  • 3 gula lökar tärnade
  • 1 tsk paprikapulver
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 msk strösocker
  • 2 msk margarin
  • 250 g köttfärs
  • 2 hårdkokta ägg
  • ½ tsk kummin mald
  • ½ tsk svartpeppar mald
  • ½ tsk cayennepeppar
  • ½ tsk koriander mald
  • 70 gr russin
  • 12 svarta oliver
  • 1 tsk salt
  • Sambal Oelek efter smak
  • 1 köttbuljongtärning
  • 300 g benfri kyckling ( kan uteslutas )
  • Instruktioner

    1. Först mosar man majsen i en köttkvarn eller matberedare tillsammans med basilika sen tillsätter man ½ tsk salt och lägger åt sidan.
    2. I en gryta lägg i 1 msk margarin, tärnade gula lökar och rör tills dem blir mjuka men inte får färg ,sen tillsätter man köttfärsen och låter den få lite färg sen blir det vitlöken och alla torra kryddorna som åker i och buljongtärning. Låt småputtra 5 minuter till och smaka av och börja tilsätta sambal oelek efter smak , för den som gillar HOT då får det bli minst 2 tsk men med 1 tsk blir det lagom stark, ta sedan grytan från spisen.
    3. I en ugnsäker form som är 25 cm x 20 cm lägger man i botten köttfärsen och på den sprider man jämt fördelad oliverna, russiner, ägget som är klyftad i 4 eller 6 delar och kycklingbitarna och ovanpå allt lägger man på det mosade majsen som ska täcka köttfärsen och till slut strö på socker över majsmos och lägg i små klickar av margarinet som återstår.
    4. Sätt ugnen i 180 grader och lägg formen i den och låt den stå i minst 30 minuter eller tills den har fått en fin brun färg.
    5. Servera ensam som huvud rätt med tomat och gul lök sallad till eller på sidan ... smaskens den är stark , salt , söt och mustig. Viva Chile !! som man brukar säga där borta. Hoppas att det smakar.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    frucaos 3 oktober 2008

    Spännande med så många ingredienser -min man tyckte att det var ett bra sätt att bli av med rester på. "Rester med knorr". Jag hoppade över oliverna, för det är det ingen i huset som tycker om. Kommer laga den här igen!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben