Mammas fina äppelkaka

Det här är en gammal fin kaka som förlänger nyårsdagsnjutningen.

Ingredienser

  • 4 stora syrliga vinteräpplen
  • 2 msk smör
  • 2 msk kanel
  • 2-3 msk strösocker
  • Sufflétäcke
  • 75 g osaltat smör
  • 100 g sötmandlar
  • 4 ägg, separerade
  • ½ dl strösocker
  • Florsocker att pudra med
  • Instruktioner

    1. Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i ungefär 1 cm tjocka klyftor. Smält smöret i en vid kastrull och lägg i äppelklyftorna.
    2. Pudra över kanel och socker, skaka om kastrullen. Fräs klyftorna försiktigt tills de är halvmjuka och lägg dem i ett gratängfat.
    3. Sufflétäcke: Smält smöret och låt kallna utan att det stelnar. Skålla och skala mandeln, mal den fint. Blanda smör och mandeln. Värm ugnen till 180º.
    4. Vispa äggulor och socker ljust och pösigt. Rör ner mandelblandningen.
    5. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner i smeten.
    6. Bred sufflétäcket över äppelklyftorna och grädda i 20-30 minuter, tills ytan är vackert gyllenbrun.
    7. Pudra över florsocker, servera med lätt vispad grädde och gärna ett glas portvin eller annat dessertvin.
    8. Nyårslivet kan vara skönt.

    Liknande recept

    4.5
    45 min
    8-10
    23
    4
    1 h 30 min
    4-8

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben