Mandelkaka finess

Serverar: 6-8 portioner

Ett bakverk som både kan serveras som dessert eller som tårta med kaffe eller te.

Ingredienser

  • 100 g sötmandel
  • 4 äggvitor
  • ½ dl rörsocker strö
  • Kräm
  • ½ dl mjölk
  • 1 msk rörsocker strö
  • 4 äggulor
  • 2 tsk potatismjöl
  • 50 g smör eller margarin
  • Garnera med
  • 6–8 sötmandlar
  • Servera med
  • Bär
  • Instruktioner

    1. Ugn 175°
    2. Smörj en bakform som är 18 cm i diameter och rymmer 1 1/2 l. Klä den gärna med ett bakplåtspapper i botten. Låt pappret gå ett par centimeter upp runt kanten.
    3. Mal mandeln. Dela äggen i gulor och vitor. Spara gulorna till krämen. Vispa vitorna till ett så fast skum, att du kan vända skålen och inget rinner ut. Blanda äggvitorna med mandeln och sockret och skrapa ned smeten i formen. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter.
    4. Kräm: Häll i mjölk, rörsocker, äggulor och potatismjöl i en kastrull. Värm under omrörning men låt det inte koka. Ta kastrullen från plattan när blandningen är strax under kokpunkten och börjar tjockna.
    5. Tillsätt smöret klickvis under omrörning. Låt krämen svalna. Stjälp upp kakan på ett fat och bred krämen över kakan. Grovhacka mandeln och strö över. Servera direkt eller låt stå in i kylskåp i några timmar.
    6. Servera gärna med bär; ex osockrade björnbär.
    7. Lycka till!

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben