Mandelkaka från Normandie

Serverar: 6 portioner

Detta är en helt ljuvlig kaka av smördeg, aprikos och mandelkräm. En len drömkaka som smakar bra tillsammans med en klick lättvispad grädde.

Ingredienser

  • 200 g djupfryst , tinad smördeg
  • Sockersirap
  • 1 dl vatten
  • ½ dl strösocker
  • Fyllning
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 100 g mandelmassa
  • 3 ägg
  • 100 g strösocker
  • ½ dl vispgrädde
  • 1 msk finrivet apelsinskal
  • Aprikoskräm
  • 200 g fin aprikosmarmelad
  • Saften av en citron
  • Garnering
  • 2 msk florsocker eller 2 msk flagad mandel
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader. Börja med sockersirapen: Koka upp vatten och socker, låt det sjuda ett par minuter. Ställ åt sidan och låt svalna.
    2. Gör fyllningen: Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker, mandelmassa, ägg, strösocker, grädde och det rivna apelsinskalet, för hand eller i en matberedare med kniven isatt, och arbeta till en jämn smet.
    3. Kavla ut smördegen till 3 mm tjocklek och lägg den i en form, gärna springform, ca 20 cm i diameter.
    4. Häll i smeten. Grädda kakan ca 25 minuter tills bakverket är gyllene och skalet frasigt.
    5. Gör aprikoskrämen: Mixa samman sockersirapen med aprikosmarmelad och citronsaft. Kör till en sirapsliknande konsistens.
    6. Servera kakan ljummen dekorerad med florsocker eller flagad mandel och aprikoskräm samt lite iskall vispad grädde.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben