Mandelkaka med frukttosca

Serverar: 10-12 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

Det här kan bli en ny favoritkaka med tosca. Den har lång hållbarhet och smakar lika gott samma dag som den bakats som ett par dagar senare.

Ingredienser

  • Botten
  • 3 dl vetemjöl
  • ½ dl strösocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 100 g kylskåpskallt smör i bitar
  • 1 litet ägg
  • Fyllning
  • 150 g sötmandel
  • 75 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 3 ägg
  • Toscatäcke
  • 100 g hasselnötter
  • 50 g valnötter
  • 100 g smör
  • 1 1/4 dl strösocker
  • ½ dl honung
  • 2 msk vetemjöl
  • 50 g sötmandel
  • 1 påse (50 g) syltat och hackat apelsinskal
  • Instruktioner

    1. Blanda mjöl, socker och bakpulver. Blanda ner smöret och arbeta ihop till en smulig massa. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en deg.
    2. Stjälp upp degen på ett bakbord och forma till en boll. Tryck ut degen i en springform, ca 24 cm i diameter. Ställ formen i kylskåp ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
    3. Gör fyllningen: Skålla och skala mandeln till både fyllningen och toscatäcket. Ställ undan mandeln till toscatäcket. Mal sedan mandeln till fyllningen i en mandelkvarn. Rör smör och socker poröst. Tillsätt den malda mandeln och till sist äggen, ett i taget.
    4. Häll fyllningen i formen och grädda ca 30 min tills fyllningen börjar ta färg men inte helt stelnat.
    5. Gör under tiden toscatäcket: Rosta hasselnötterna i en torr panna tills skalet börjar lossna. Passa nötterna så att de inte blir brända och skaka om pannan då och då. Lägg nötterna i en handduk och gnugga av så mycket skal som möjligt. Rosta även valnötterna lätt.
    6. Smält smör, socker och honung. Tillsätt mjöl, mandeln, hasselnötterna, valnötterna och apelsinhacket. Fördela försiktigt toscan på kakan. Grädda ytterligare ca 20 minuter, mitt i ugnen, tills kakan har fått en fin gyllene färg.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben