Mandelkaka med karamelliserade citronskal

Serverar: 8 portioner

Saftig, smakrik och otroligt god! Kakan kan också bakas i en rund form och använda som extra goda tårtbottnar.

Ingredienser

  • 150 g mjukt smör
  • 300 g mandelmassa
  • 1 citron, skalet och saften
  • 3 ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • Till formen
  • Smör
  • Mandelspån
  • Ströbröd
  • Karamelliserade citronskal
  • 2 citroner
  • 1 1/4 dl socker
  • 1 dl vatten
  • Dekoration
  • Florsocker
  • Servering
  • Eventuellt vispad grädde
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Riv mandelmassan och vispa ihop den med smöret och citronskal och saft. Tillsätt äggen, ett i taget, under vispning. Vänd försiktigt ner mjölet.
    3. Smörj en kakform och strö mandelspån längs alla kanterna, fyll på med ströbröd där det behövs. Fyll smeten i formen och grädda i ca 30 minuter. Låt svalna.
    4. Karamelliserade citronskal:
    5. Skala av det gula skalet på citronen med en potatisskalare och skär det i tunna strimlor med en vass kniv. Pressa ur citronsaften i en kastrull och blanda den med vatten och socker. Låt koka upp och rör tills sockret löst sig.
    6. Lägg i citronskalen. Låt sjuda på låg värme i ca 15 minuter. Ta kastrullen från värmen och plocka upp citronskalen. Separera dem ifrån varandra och lägg att rinna av och svalna på bakplåtspapper.
    7. Skeda lite av saften över kakan och fördela citronskalen på toppen. Låt stelna en stund. Pudra över lite florsocker och servera gärna en klick vispad grädde till.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben