Mandelkaka med smak av apelsin

Serverar: 8-10 portioner

En läcker mandelkaka med smak av apelsin och med en krämig glasyr passar till adventsfikat. Glutenfri

Ingredienser

  • 200 g mandelmjöl
  • 2 msk maizena majsstärkelse
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 msk syltade apelsinskal
  • 4 ägg
  • 1 dl florsocker
  • 2 msk pressad apelsinsaft
  • Glasyr
  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 200 g färskost, t ex Philadelphia, rumsvarm
  • 1½ dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Garnering
  • Fikon
  • Sötmandlar, skållade
  • Apelsinklyftor
  • Apelsinskal
  • Malen kanel
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Blanda mandelmjöl, maizena, bakpulver och syltade apelsinskal. Vispa ägg och florsocker till en fluffig smet. Rör ner apelsinsaften. Vänd ner mjölblandningen i äggsmeten och vänd ihop till en smet.
    3. Bred ut smeten i en smord springform, ca 24 cm i diameter, med bakplåtspapper i botten. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 20 minuter. Stäng av ugnen när 20 minuter har gått och låt kakan stå kvar i ugnen i ca 15 minuter på eftervärme. Täck gärna kakan med folie så den inte får för mycket färg. Låt kakan svalna i formen i ca 10 minuter.
    4. Glasyr: Vispa ihop smör och färskost. Sikta ner florsocker och vaniljsocker och vispa ihop till en slät glasyr.
    5. Toppa kakan med glasyren och dekorera den med fikon, mandlar, apelsinklyftor och skal samt pudra över lite kanel.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben