Mandelpaj med citronkräm

Serverar: 1 portioner

En spröd mandelbotten fylld med frisk citronkräm och sommarbär är oemotståndligt gott. Dessutom så lätt att variera med olika sorters bär.

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 1 dl sötmandel
  • ½ dl socker
  • 2½ dl vetemjöl
  • 100 g smör
  • 1 ägg
  • Citronkräm
  • 4 äggulor
  • 3/4 dl socker
  • Rivet skal av 1 citron
  • 2 msk pressad citron
  • 3 dl vispgrädde
  • Garnering
  • 300-400 g hallon (har du inga hallon går det lika bra med jordgubbar eller blåbär)
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Kör mandel och socker tillsammans i en matberedare tills mandeln är finmald, eller mal mandeln i mandelkvarn och blanda med sockret. Tillsätt vetemjöl och kallt smör i bitar. Kör tills smöret är finfördelat. Tillsätt ägget och kör ihop till en deg.
    3. Smörj en form med löstagbar kant, 26 cm i diameter. Tryck ut degen i formen. Ställ den kallt i minst 30 minuter.
    4. Blanda äggulor, socker, citronskal och -saft i en kastrull. Sjud försiktigt under ständig vispning på svag värme tills krämen tjocknar. Låt kallna i vattenbad.
    5. Grädda pajskalet mitt i ugnen i ca 20 minuter. Låt kallna.
    6. Vispa grädden och vänd ner den i citronkrämen. Häll krämen över det kalla pajskalet strax före serveringen och garnera med färska bär.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben