Marinerad fläskfilé i rödvinssky

Serverar: 8 portioner

Tid: 2 timmar

Låter gott tycker jag.

Ingredienser

  • 1 kg fläskfilé
  • 1,5 tsk salt
  • Marinad
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 2 tsk rosmarin
  • 2 lagerblad, smulade
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 1 dl olivolja
  • Chiliolja
  • 2 torkade röda pepparfrukter
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 1 dl mild olivolja
  • Rödvinssky
  • 4 schalottenlökar
  • 2 msk smör
  • 0,5 dl strösocker
  • 6 dl rödvin
  • 6 dl köttbuljong
  • 6 vitpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,75 tsk salt
  • 2 tsk maizena majsstärkelse
  • 2 tsk kinesisk soja
  • Grönsaker
  • 200 g ostronskivling
  • 1 schalottenlök
  • 1 msk smör
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar, nymald
  • 200 g färsk grön sparris
  • Potatis- och kålrabbigratäng
  • Gräddkräm
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 st lagerblad
  • 0,5 tsk rosmarin
  • 1 st vitlöksklyfta, pressad
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 baconskivor
  • 800 g potatis
  • 250 g kålrabbi
  • Instruktioner

    1. Gör så här Chiliolja: Dela, kärna ur och smula pepparfrukterna. Fräs peppar, vitlök och lök i olja i en kastrull 2-3 min. Häll över olja och låt dra 1 dygn i rumstemperatur. Sila före serveringen. Fläskfilé: Putsa fläskfilén fri från hinnor. Blanda ingredienserna till marinaden i dubbla plastpåsar. Lägg ner filén och låt marinera i kylen över natten, 8 tim. Sätt ugnen på 125°. Ta upp fläskfilén ur marinaden och strö på salt. Bryn den runt om i en stekpanna. Ta upp och lägg över den på ett ugnssäkert fat. Stek filén 45-60 minuter, till 68° innertemperatur. Rödvinssky: Skala och finhacka löken. Fräs den med socker i smör i en kastrull 2-3 min. Häll på rödvin och buljong. Tillsätt kryddor och salt. Låt den koka ihop utan lock tills ca 1/3 återstår. Sila skyn. Red av den med majsstärkelse utrört i lite vatten och låt koka upp. Smaka av med soja. Grönsaker: Ansa och skär svampen i bitar. Skala och hacka löken. Fräs svamp och lök i smör i stekpannan 2-3 min. Strö på salt och peppar. Skär bort 2 cm längst ner på sparrisen och koka den i lättsaltat vatten 2-3 min. Servering: Skiva upp köttet. Fördela potatis- och kålrabbigratängen (se recept) på 8 varma tallrikar. Lägg svampen runt om och köttet ovanpå gratängen. Häll över rödvinsskyn och droppa i chilioljan. Garnera med sparris.
    2. POTATIS- OCH KÅLRABBIGRATÄNG
    3. Gör så här: Blanda grädde, lagerblad, rosmarin och vitlök i en kastrull. Låt det koka ihop utan lock tills ca 2/3 återstår. Smaka av med salt och peppar. Skär bacon i små bitar och stek det knaprigt i stekpannan. Ta upp det och låt rinna av på hushållspapper. Skala potatis och kålrabbi. Skär dem i tunna skivor. Sätt ugnen på 200°. Blanda potatis, kålrabbi, bacon och grädde en stor skål och fördela sedan i cocotteformar. Täck med aluminiumfolie och grädda formarna i mitten av ugnen 50-60 min, tills potatisen känns mjuk. Låt svalna

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    Tingeling13 1 januari 2009

    Gillar man rödvin så är detta en hödare. En god middag med lite lyxkänsla som när man är på fin restaurang.

    Tingeling13 1 januari 2009

    Det var inte heller så besvärligt att göra som man först kan tro.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben