Marinerade biffspett med satésås

Serverar: 4 portioner

Små läckra och kryddstarka spett med kött, fågel eller skaldjur är mycket vanliga i Singapore. De serveras med satésås och äts som tilltugg till kokt ris.

Ingredienser

  • 600 g utskuren biff
  • Marinad
  • 3 msk rostade jordnötter, stötta
  • 1 bit citronskal
  • 2 medelstora gula lökar, hackade
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 1 msk ljus kinesisk soja
  • 2 msk jordnötsolja
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk salt
  • Träpinnar, blötlagda
  • Saté sås
  • 1 msk tamarind, finns i specialaffärer
  • 2 ½ dl kokande vatten
  • 1 bit citronskal eller citrongräs
  • 1 stor gul lök, finhackad
  • 2-3 vitlöksklyftor, finhackade
  • 2 tsk trasi (torkad räkpasta, finns i specialaffärer)
  • 225 g rostade jordnötter, finstötta
  • 2+2 msk jordnötsolja
  • 1 tsk kajennpeppar
  • 1 ½ tsk laos powder (galangarot, finns färsk)
  • 2 msk farinsocker
  • ½ tsk salt
  • Instruktioner

    1. Torka köttet med hushållspapper och skär det i kuber.
    2. Lägg citronskal, lök, vitlök, soja, olja, spiskummin, gurkmeja och salt i en matberedare eller mixer och kör till en puré. Rör därefter ner jordnötterna. Täck köttet med blandningen och låt det stå kallt 1-2 timmar. Rör om några gånger.
    3. Såsen: Blanda tamarinden med kokande vatten i en skål, rör om och låt stå i 15 minuter. Lägg citronskal, lök, vitlök, räkpasta, jordnötter och 2 msk olja i mixern och kör till en mjuk pasta.
    4. Hetta upp resten av oljan i en wok och stek pastan i 2 minuter. Tillsätt tamarindvätska, kajennpeppar, laos powder, socker och salt. Rör om väl och späd eventuellt med mer vatten och låt såsen sjuda i ytterligare 10 minuter under ständig omrörning.
    5. Trä upp köttet på pinnarna och grilla dem ca 3-5 minuter runt om, på grill eller under grillen i ugnen, tills de är vackert bruna.
    6. Servera med såsen och kokt ris.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben