Mettes makalösa mandelkaka

Serverar: 6-8 portioner

Ingen sommarfest utan en härlig dessert. Mettes mandelkaka toppas med fluffig vaniljgrädde och ett berg av färska bär. Från Allers nr 23, 2009.

Ingredienser

  • 200 g sötmandel
  • 2 dl råsocker, strö
  • 8 ägg
  • 1 citron
  • 1 msk socker
  • Smör till formen
  • Ströbröd till formen
  • Vaniljgrädde
  • 1 vaniljstång
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 msk florsocker
  • Garnering
  • 500 g färska bär
  • Ev citronmeliss eller mynta
  • Instruktioner

    1. Smörj och bröa en form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Sätt ugnen på 175°.
    2. Mal mandeln fint med någon matsked av råsockret i en matberedare. Dela 5 av äggen i gulor och vitor. Tvätta citronen och riv det yttersta gula skalet fint.
    3. Vispa äggvitorna till ett styvt skum. Tillsätt sockret efter hand för att göra skummet mer hållbart. Vispa citronskalen med resten av råsockret, de 3 hela äggen och äggulorna i 5 minuter. Blanda i den malda mandeln.
    4. Vänd ihop äggvitor och mandelsmet. Fyll formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter. Låt kakan stå 5 minuter. Stjälp sedan upp på galler och låt svalna helt.
    5. Vaniljgrädde: Skär upp vaniljstången och skrapa ned fröna i en bunke. Tillsätt vispgrädde och florsocker och vispa ihop allt till ett mjukt skum. Bred grädden tjockt på kakan och lägg sedan på de färska bären i ett överdådigt berg. Toppa gärna med några blad citronmeliss eller mynta.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben