Minimunkar med jordgubbs- och ingefärsdipp

Små smarriga munkar med en frisk och smakrik dipp av jordgubbar, ingefära och lime.

Ingredienser

  • Jordgubbs- och ingefärsdipp
  • 400g jordgubbar
  • 3 msk vatten
  • 1-2 msk riven färsk ingefära
  • 4 dl syltsocker
  • Rivet skal och saft av 1 lime
  • Munkar
  • 25 g jäst
  • 75 g smör
  • 2½ dl mjölk
  • ½ dl socker
  • 2 krm salt
  • 7½ dl vetemjöl
  • ca 5 dl solrosolja
  • Garnering
  • 1 dl + 2 dl socker
  • 2-3 tsk grönt te, matcha (japanskt tepulver som du hittar i tebutiker och välsorterade livsmedelsaffärer, kan uteslutas)
  • 2-3 tsk kanel
  • Tillbehör
  • Äkta vaniljglass
  • Instruktioner

    1. Jordgubbs- och ingefärsdipp: Snoppa och skiva jordgubbarna. Koka jordgubbar och vatten ca 2 minuter, tills jordgubbarna börjar mjukna. Tillsätt ingefära och socker och låt koka upp. Låt svalna. Rör i limeskal och limesaft.
    2. Munkar: Smula ner jästen i en bunke. smält smöret och tillsätt mjölken, värm till fingervarmt, 37 grader. Häll degvätskan på jästen och rör om. Rör i socker, salt och mjölet, lite i taget. Arbeta degen smidig, 5-10 minuter.
    3. Kavla ut degen på lätt mjölad arbetsbänk till en platta ca 1½ cm tjock. Stansa ut munkar med utstickare, ca 6 cm i diameter och ta ut ett hål i mitten på varje. Låt munkarna jäsa övertäckta ca 10 minuter.
    4. Garnering: Blanda 1 dl socker med teet på en tallrik. Blanda 2 dl socker med kanel på en annan tallrik.
    5. Hetta upp oljan till 170 grader. Fritera munkarna tills de är ljusbruna, ca 3 minuter. Ta upp och låt dem rinna av hastigt på ett hushållspapper. Vänd dem sedan i de smaksatta sockren.
    6. Servera munkarna med jordgubbs- och ingefärsdippen samt äkta vaniljglass.

    Liknande recept

    3
    2 h
    40-45

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben