Det här är en saftig, frisk kaka med fin smak av jordgubbar, som verkligen gör den annorlunda och speciell. Det går bra att använda lite övermogna bär till den och man kan också variera kryddningen efter önskan.
Ingredienser
150 g smör eller margarin
3 ägg
3 dl farinsocker
2 tsk mald kanel
2 tsk mald ingefära
2 krm riven muskot
4 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 dl gräddfil
1 dl mosade, färska jordgubbar
1 dl grovhackade valnötter
Instruktioner
- Smält matfettet och låt det svalna. Vispa ägg och farin väl tills sockret smält ordentligt. Blanda kryddor, mjöl och bikarbonat väl. Rör ned det smälta matfettet i äggblandningen. Tillsätt gräddfil, jordgubbar och valnötter och blanda väl. Rör till sist ned mjölblandningen och rör om mycket väl.
- Häll smeten i en väl smord och bröad form, 1 1/2 l, och grädda kakan på nedersta falsen i 175° ca 1 timme eller tills den fått fin färg, pöst upp och verkar genomgräddad. Kakan blir saftig.
- Lossa kakan försiktigt runt kanterna med en kniv och låt den stå i formen en stund. Stjälp sedan upp den. Låt den svalna väl innan du lägger den i en burk.
Liknande recept
Kommentarer (1)
Jag trodde denna skulle smaka lite jordgubb, men nej. Den smaka mer som mjuk pepparkaka lr motorskaka utan krämen på kakan.