Mjuk pepparkaka med kolasås och lingon

Serverar: 16 portioner

Knaprig mandel i pepparkakan gör den extra god! Och kolasåsen är pricken över i. Denna kaka sprider tokmycket julstämning i köket.

Ingredienser

  • 100 g rumsvarmt smör
  • 2 dl socker
  • 1 dl rörsocker
  • 3 ägg
  • 1 dl kvarg, 10%
  • 1½ dl rårörda lingon
  • 1 dl sötmandel
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1 tsk malen ingefära
  • ½ tsk malen kryddnejlika
  • Kolasås
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl socker
  • 1 dl ljus sirap
  • Topping
  • 1 dl lingon
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en kakform.
    2. Vispa smör och socker poröst. Knäck i äggen ett i taget under omrörning. Rör ner kvarg och lingon. Mixa mandeln halvgrovt. Blanda med mjöl, bakpulver och kryddor. Rör ner de torra ingredienserna i smeten och rör till en jämn smet. Häll smeten i kakformen och grädda i nedre delen av ugnen ca 45 minuter. Känn med en provsticka att den är klar.
    3. Kolasås: Häll grädde, socker och sirap i en kastrull med höga kanter. Låt koka tills såsen är tjock, ca 15 minuter till max 110 grader, så den inte blir hård.
    4. Ringla kolasåsen ljummen på kakan vid servering och toppa med lingon.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben