Det här receptet kommer från Sju sorters kakor. Enligt det ska det vara två maränger i varje bakelse, men jag brukar ta tre.
Ingredienser
Marängbottnar
6 äggvitor (2 dl)
3 ½ dl socker
Mockakräm
½ dl bryggmalet kaffe
1 ½ dl vatten
250 g osaltat smör eller margarin
1 dl florsocker
3 äggulor
Garnering
2 påsar (à 35 g) mandelspån
20 röda eller gröna cocktailbär
Instruktioner
- Sätt ugnen på 125 grader. Markera på bakplåtspapper 40 cirklar med 5 cm diameter. Smörj papperet och lägg det på en plåt.
- Blanda vitor och socker i en stor bunke. Ställ den i en kastrull med kokande vatten (se till att bunken sluter tätt mot kastrullkanten) och vispa tills marängsmeten blir tjock och fast.
- Lägg smeten i en strut av dubbelt bakplåtspapper. Klipp av nedtill så att hålet blir lillfingertjockt. Börja spritsa i mitten på varje cirkel och spritsa i spiral med litet mellanrum så att cirkeln blir fylld.
- Grädda mitt i ugnen cirka 30 minuter eller tills marängen är torr. Låt kakorna svalna på galler.
- Brygg kaffet till mockakrämen. Rör sockret poröst med siktat florsocker. Tillsätt äggulorna, en i taget, och rör en stund mellan varje. Rör i det avsvalnade kaffet.
- Lägg ihop marängerna 2 och 2 med kräm emellan. Bred ett lager runtom kanten. Rulla eller vänd kakorna i mandelspån. Spritsa resten av krämen ovanpå bakelsen. Använd gärna en spritstratt i stjärnform. Sätt ett cocktailbär i mitten.
Liknande recept
Kommentarer (0)